Henrique Cunha Architect

 

Henrique Cunha Design | Copyright © Henrique Cunha 2008-2018



Located in an area of about 12 000 m2 - Quinta das Insua – is bounded on the east by the Cavalum River. The entire set consists of a two-storey house, supported on a small threshing floor placed on the ground level, a mill and a kitchen (third photo left). By its arrangement on the ground, an inner courtyard makes the articulation of the different volumes, so that they gain unity. A natural element, a large boulder, helps to characterize the place and organize the project. This new construction, with a white coating, hosting the five rooms determined by the program, act as support for the project development. In their extremes, two new volumes, to the east and west, create a new set of outdoor courtyards, in a peaceful dialogue with the pre-existence. The west volume (last photo left), accommodates the social interaction areas, is covered with timber and surrounded by a gallery at the higher elevation. Finally, the east volume (that receives a squash court) opened to the north landscape is wrapped in yellow granite.

residential0601rs.html

Luis Ferreira Alves

Luis Ferreira Alves

Luis Ferreira Alves

Luis Ferreira Alves

Quinta das Ínsuas House | Irivo - Penafiel - Portugal | Lousinha Arquitectos, Lda.